8 aktivit, které o sebe pečují

8 aktivit, které o sebe pečují

Co vás jako první napadne, když slyšíte slovní spojení "péče o sebe"?

Je čas na vás nebo jen na rozmazlování? Možná něco, co je příjemné dělat, ale není to nezbytně nutné? Je to něco, co uděláte, až dokončíte vše ostatní na svém dlouhém seznamu úkolů?

Co přesně je péče o sebe sama? V nejširším slova smyslu je to péče o vlastní zdraví a péče o tělesnou a duševní pohodu. Jedná se o cílevědomou a aktivní snahu o holistickou pohodu, která vyrovnává mysl, tělo a ducha, a to v osobním i profesním životě.

Zdraví není jen o těle

Je to víc než jen péče o fyzické zdraví. Samotná zdravá strava nestačí. Věci kolem nás se dějí tak rychle, že potřebujeme prostor pro sebe, abychom si odpočinuli od všeho stresujícího, co se v našem životě děje, a abychom se na konci dne uvolnili. Pečovat o sebe znamená skutečně naslouchat svému tělu, udělat si chvilku pro sebe a naslouchat svému tělu. 

Ve společnosti Egg jsme velkými zastánci péče o sebe a duševní zdraví. Vzhledem ke všemu, co se děje ve světě, si uvědomujeme, že dnes více než kdy jindy potřebujeme informace a rady, jak o sebe co nejlépe pečovat, protože se to rozhodně vyplatí.

Proč se o sebe musíte starat?

Může se to zdát samozřejmé, ale pro naprostou většinu lidí se celá myšlenka péče o sebe sama zdá být dokonce poněkud sebechvalná. Cítíte se někdy provinile, že dáváte přednost sobě?

Ať už jste na kterékoli straně pólu, skutečnost je taková: pokud se nestaráme sami o sebe, jak se můžeme starat o někoho jiného? Vezměme si v duchu příklad. V letadle nám říkají, že v případě pádu si máme nejprve nasadit vlastní masku a teprve potom pomoci někomu jinému. Protože pokud omdlíme, nebudeme nikomu jinému k užitku. Ve skutečnosti budeme ostatním jen na překážku. No, tady je to stejné. 

Jak se o sebe staráme?

Je důležité, aby péče o sebe byla součástí vaší rutiny. Jak? Zaprvé, zachovejte jednoduchost. Musíte začít pomalu a s rozmyslem. Udělejte si čas, pořiďte si diář nebo plánovač, zapisujte si myšlenky a hlavně: vytvořte si denní režim, který vám bude nejlépe vyhovovat, i když se vám v danou chvíli může zdát směšný! Důležité je také snažit se být co nejméně stresován nebo se naučit stres zvládat. Když jsme ve stresu, projeví se to nejen na naší náladě, ale také na naší pleti. Stres způsobuje, že naše tělo uvolňuje více kortizolu (hormonu souvisejícího se stresem), který ovlivňuje naše tělo a mysl. Mezi největší důsledky zvýšené hladiny kortizolu patří oslabení imunitního systému, mastná pleť, akné atd.


Když hledáte aktivitu, která by pozastavila vaši každodenní rutinu, najděte si takovou, při které se budete cítit spokojeně, klidně a příjemně. Pokud nechcete uběhnout 10 km, prostě nemusíte, ale můžete dělat něco jiného - třeba přečíst 5 stránek v knize nebo se rychle protáhnout. Slibuji vám, že obojí funguje :) 

Malé kroky se počítají

Voda s citronem

Může to znít jednoduše, ale je prokázáno, že ranní pití vody s citronem dělá s vaší pletí zázraky. Citron je skvělým zdrojem vitaminu C, vitaminu A, betakarotenu, kyseliny listové, vápníku a draslíku. Když ho tedy pijeme hned ráno, dodáváme pleti důležitou dávku vitaminů, které pomáhají vyplavovat toxiny z těla.

Velmi důležité je také vypít 2-3 litry vody denně. Aby se pití vody stalo příjemnější činností, vytvořili jsme ve společnosti eggo šumivé tablety s přidanými vitamíny, které se postarají o vaši pleť a zároveň ji hydratují!

Zajistěte si ranní masáž obličeje pomocí ledového válečku! 

Věděli jste, že pouhých 5 minut studené masáže denně zabraňuje otokům a únavě! Používání ledového válečku ráno a večer na závěr péče o pleť je skvělým prostředkem proti stresu a zároveň poskytuje dodatečnou péči o pleť. Používání ledového válečku z nerezové oceli, jako je ten, který máme v eggo, pomáhá zmenšovat póry, zlepšuje prokrvení pokožky, pomáhá redukovat nečistoty, pomáhá lépe absorbovat séra a pomáhá jim proniknout hlouběji do pokožky.

Meditace a protahovací cvičení

Nadechněte se, vydechněte a nechte se unášet. Potřebujeme rozhýbat tělo a uvolnit napětí. Toho docílíme tak, že se 10-15 minut denně věnujeme protažení celého těla. Tím se sníží bolesti zad způsobené dlouhodobým sezením, zvýší se pohyblivost a zrychlí se průtok krve v celém těle. Každé protažení můžeme zakončit meditací a hlubokým dýcháním, které nám pomohou znovu soustředit mysl, zpomalit srdeční tep a snížit krevní tlak.

Pravidelná péče o pleť

Ano, to znamená, že se každý den natíráme ochranným krémem, také v případech, kdy jsme uvnitř! Každodenní péče o pleť je velmi důležitá pro regulaci jejího stavu. Pomáhá odstraňovat nečistoty, ale zároveň pokožku denně vyživuje. Je důležité udržovat pleť čistou, hydratovanou a chráněnou bez ohledu na okolnosti. Víte, že pro nás vše začíná správným čištěním, takže nezapomeňte na čisticí přípravek na obličej Eggo.

Pravidelná aktivita v přírodě

Čerstvý vzduch vždy pomáhá, i krátká patnáctiminutová procházka může mít velký vliv na to, jak se cítíte. Veškeré aktivity provádějte pouze tehdy, pokud použijete SPF, abyste si mohli bezpečně užívat slunce. Neměli byste to však přehánět. Sluneční záření je stále hlavní příčinou stárnutí, ale 10-20 minut slunění denně je prospěšné pro naše zdraví, a to jak fyzické, tak duševní. Přirozený vitamín D, který získáváme ze slunce, hraje důležitou roli při regulaci nálady a pomáhá předcházet různým duševním onemocněním.

Týdenní hýčkání obličeje

Je také důležité, abyste alespoň jednou týdně dopřáli své pleti hýčkání, protože jste zamilovaní! Nejlepších výsledků dosáhnete, když budete postupovat podle následujících pokynů:

  • Vždy začněte dvojitým čištěním, abyste odstranili přebytečné nečistoty a kožní maz a připravili pleť na další ošetření.
  • Následně použijte sérum, doporučujeme hydratační sérum nebo mlhu, aby byla vaše pleť během aplikace masky hydratovaná.
  • Vyberte si svou oblíbenou masku a nastavte časovač na 15 minut, aby netrvala příliš dlouho.
  • Udělejte si koupel, zapalte vonné svíčky a užívejte si, zatímco čekáte, až maska uvolní své složky.
  • Nakonec naneste svůj oblíbený hydratační krém, abyste pokožku mimořádně hydratovali.

Dopřejte si koupel s esenciálními oleji

Není lepší způsob, jak o sebe pečovat, než relaxační koupel. Před začátkem nového týdne se na něj připravte teplou koupelí. Můžete přidat esenciální oleje, jako jsou levandule, tea tree, růže atd. Tyto oleje pomáhají uvolnit svaly a zklidnit mysl.

Maska na vlasy

Nejhorší dny jsou dny "špatných vlasů"!  I my musíme svým vlasům projevit lásku a dopřát jim výživnou masku na vlasy!  Pokud s maskami na vlasy začínáte, máme pro vás tip, který vám pomůže dosáhnout co nejlepších výsledků: masku vždy nanášejte rovnoměrně od kořínků ke konečkům pomocí hřebenu se širokými zuby.

Ku, ku, co je uvnitř?

Konečně jsme si všichni uvědomili, že péče o duševní zdraví je stejně důležitá jako péče o zdraví fyzické. Pokud chodíte k dermatologovi kvůli pleti a ke kadeřníkovi kvůli vlasům, napadlo vás někdy navštívit psychologa? Nebo si promluvit s přítelem? Mluvit o duševním zdraví už nebude tabu. Krása a zdraví začínají hluboko uvnitř.

Jste připraveni na výzvu? Splňte jednu z těchto aktivit ještě dnes!