Co se děje s mojí pletí během různých fází menstruačního cyklu?

Co se děje s mojí pletí během různých fází menstruačního cyklu?

Během menstruace má většina lidí zkušenost s různými typy suchosti nebo mastnoty pleti. Pokožka může být během menstruace vůbec nejproblematičtější, stejně tak několik dní před samotným cyklem. Pupínky a akné spojené s menstruací je proto možné v tomto období očekávat. To vše se děje vlivem hromadění kožního mazu pod povrchem pokožky, což způsobují její mastný vzhled.

Pokud tě někdy zajímalo, jaký hormon mastnou pleť způsobuje, odpověď je spojená s účinky hned několika hormonů. Nerovnováha některých hormonů, jako jsou progesteron, estrogen a testosteron mají vliv na přirozenou mastnotu těla a tvorbu suché pleti.

Hladiny estrogenu se během menstruačního cyklu mění. To způsobuje změny pleti, má účinek na její texturu, sílu, ale také strukturální integritu nebo rovnováhu tekutin. Změny hormonálních hladin mohou způsobit akné – v tomto procesu hraje hlavní roli progesteron.

Progesteron způsobuje akné uzavřením pórů pokožky a způsobením hromadění kožního mazu pod jejím povrchem.

Fáze menstruačního cyklu

Náš menstruační cyklus má čtyři fáze: menstruační, folikulární, ovulační a luteální.

První fáze cyklu se označuje jako menstruační. Během prvního až pátého dne menstruace by se mělo začít hojit předmenstruační akné, jelikož se hladiny progesteronu začíná snižovat. Nicméně se stále mohou objevit pupínky z předešlého týdne, které je nutné trochu řešit. V tomto případě doporučujeme pravidelně a pořádně čistit pleť. Je důležité používat produkty bez olejů a produkty, které obsahují složky, jako jsou kyselina salicylová, Niacinamid a AHA kyseliny, které zabraňují tvorbě nového akné.

Po menstruační fázi přichází folikulární fáze. Když se hladina estrogenu během 5 a 8 dne zvyšuje, pokožka se může stávat hebčí. Estrogen stimuluje tvorbu kolagenu a olejů, což je přirozeně hydratuje pleť. Čím méně je estrogenu, tím je pleť sušší. Někteří experti udávají, že míra poklesu hormonů v této fázi může způsobit suchou pleť, jelikož se snižuje množství kožního mazu. V takovém případě je nutné více hydratovat. Můžete si pomoci produktem z naší řady – eggo Aquaholic sérum, které poskytuje extra hydrataci.

Po folikulární fázi nastává fáze ovulační. Během ovulace, která může trvat od 12 do 16 dne (v závislosti na cyklu), se projevuje zvýšení tvorby kožního mazu vlivem zvýšení hladiny progesteronu. Tento maz poskytne pleti na zdravém jasu, v případě nadměrné mastnoty a ucpání pórů se však dostaneš zpět na začátek: předmenstruační fáze. Jak se zvyšuje tvorba progesteronu během ovulace, začne se zvyšovat také tvorba estrogenu a kolagenu. Připrav se na zářivou pleť!

Čtvrtou a poslední fází je luteální fáze. Ta trvá od 11 do 17 dne po skončení ovulace. Během této fáze dochází k vysokému růstu hladiny progesteronu. PMS se může začít projevovat v případě, že se progesteron nezvýší do dostatečné rovnováhy s estrogenem. Pokud se neprojeví těhotenství, hladiny progesteronu a estrogenu se sníží a dochází k menstruaci v další fázi.

Jak menstruační cyklus ovlivňuje tvou pleť?

Těsně před menstruací se snižují hladiny estrogenu a progesteronu. Tato hormonální změna může způsobit nadměrnou tvorbu kožního mazu mazovými žlázami, což způsobuje mastnou pleť. Příliš kožního mazu může ucpat tvé póry a způsobit tvorbu akné. Koncem menstruace budeš mít vyšší hladinu testosteronu, což může také způsobit zvýšení tvorby mazu. Podobně jako během vzniku akné v pubertě, také PMS akné se většinou objevuje na tvářích, spodní čelisti, bradě a krku.

Tvorba akné zhruba týden před menstruací může být jasným ukazatelem toho, že se menstruace brzy projeví. U některých jedinců se projevuje akné hned několikrát, u jiných se naopak může akné před začátkem menstruace zhoršit. Tyto pupínky se většinou objevují v podobě zarudnutých a zanícených pupínků. Předmenstruační akné je zcela běžné. Když se tedy najednou probudíš s několika pupínky na tváři, můžeš za to vinit chystající se měsíčky.

Menstruační cyklus má vliv na naší celkovou náladu, hladinu energie a kondici vlasů a pleti. Pocit nevolnosti během menstruace také není nezvyklý. Jak se tělo připravuje na možné početí během měsíce, který vede k menstruaci, tělo se přizpůsobí svým hormonálním hladinám pro tvorbu nového vajíčka.

Tyto fyzické a fyziologické změny mohou způsobit sušší nebo mastnější pleť. Tyto změny jsou způsobeny kolísáním hladiny estrogenu, progesteronu a testosteronu. Pokud se naučíme tomu přizpůsobit naše stravování a rutinu péče o pleť, můžeme si zachovat naši pokožku a zdraví v mnohem lepším stravu, a to i přes hormonální změny. :)