eggBasics: Jaký máte typ pleti?

eggBasics: Jaký máte typ pleti?

Je i vaše pleť nestálá? Dnes je suchá, zítra mastná, v zimě se nemůžete zbavit suchosti a v létě máte pocit, že neustále záříte. A v reakci na to všechno by vám mělo být jasné, jaký typ pleti máte? 😝 Nebojte se, jdu na pomoc!

Cesta ke krásné a zdravé pleti začíná prvním krokem - poznáním typu pleti. "Ale copak to všichni nevědí?" ptáte se možná právě teď, ale řeknu vám pravdu - někdy je to všechno, jen ne snadné. Stav pleti ovlivňuje mnoho různých faktorů: genetika, roční období, strava, hormonální rovnováha a dokonce i výběr správné péče o obličej.

Protože jsem také nějakou dobu bloudila v temnotách, než jsem se dopracovala ke správnému typu pleti, podělím se s vámi dnes o nejdůležitější informace, které vám jistě pomohou.

Začněme od začátku. Existují 3 základní typy pleti: suchá, smíšená a mastná. Zajímá vás, jaké jsou jejich charakteristiky a kam patříte vy? Čtěte dále. 😉

1. Suchá pokožka

Suchá pokožka je na dotek drsná, obvykle citlivější a náchylná k zarudnutí a svědění. Jak napovídá její název, chybí jí vlhkost a její ochranná funkce je oslabena. Suchá pleť má extrémně tenkou mastnou ochrannou vrstvu, proto je nutné ji vyživovat správnými produkty, které ji hydratují a chrání.

Suchou pokožku lze pozorovat na všech částech obličeje - suchá je T-zóna (čelo, nos, brada) i tváře. Obvykle se zhoršuje během chladných podzimních a zimních měsíců, kdy povrch kůže praská a loupe se.

2. Smíšená kůže

Nejčastěji se vyskytuje kombinovaný typ pleti. Jedná se o kombinaci suché a mastné pleti - obvykle jsou suché tváře, zatímco v oblasti T-zóny se vytváří nadbytek kožního mazu.

Smíšená pleť vyžaduje speciální péči, která vyrovnává suchost a mastnotu a normalizuje ji.

3. Mastná pleť

Mastná pleť se vyznačuje nečistotami, jako je akné, černé tečky a pupínky způsobené nadměrnou produkcí oleje. Tento typ pleti také trpí viditelně rozšířenými póry, které mají tendenci se ucpávat.

Kůže je silnější a někdy zarudlá (zejména v případě akné) a vyznačuje se voskovým vzhledem s mastným leskem. Správná péče o pleť, zejména její čištění, je pro kontrolu tvorby kožního mazu nesmírně důležitá.

 

Pokud chcete mít zdravou, jemnou a zářivou pleť, je důležité určit typ vaší pleti. Už jste objevili ten svůj? Napište to do komentářů. ❤