PLEŤOVÉ MASKY 101

PLEŤOVÉ MASKY 101

Napříč lety jsem měla mnoho problémů s pletí. Ačkoliv pleťové gely, séra, krémy a sonický kartáček hrály velkou roli v mé cestě za péčí o pleť, pleťové masky byly ty, které nejvíce ovlivnily tón a vzhled mé pleti. Ačkoliv mi trvalo dlouho najít ideální pleťové masky, které efektivně splňují moje potřeby, můžu bezpečně říct, že se to vyplatilo – moje pleť teď díky extra self-care péči vypadá zdravě.

Naštěstí nejsem jediná, kdo si změnil a zlepšil vzhled pleti s pomocí pleťové masky. Existuje celá řada pleťových masek na trhu, speciálně vyrobené pro různé druhy pleti a samozřejmě na různé problémy.

Jak funguje pleťová maska?

Základní rutina péče o pleť zahrnuje čištění, hydrataci a ochranu. Na základní péči o pleť není nic špatného, zejména pokud funguje. Ale pokud milujete kosmetiku, jako eggo kočky, poté možná čelíte dalším kožním problémům a hledáte extra podporu pro svou péči o pleť. Zde přichází na řadu masky, které poskytují intenzivní péči o pleť. 

„Kouzlo“ pleťových masek je jednoduché. Maska zadržuje vláhu a složení v pokožce a vytváří vrstvu, která pomáhá hydratovat, detoxikovat a podporovat exfoliaci pleti, v závislosti na použitém složení a jejím účelu. Díky tomu masky umožňují složkám lépe pronikat do pokožky během kratšího času. Ať už se jedná o kyselinu salicylovou pro akné, vitamín C na vrásky nebo retinoid pro zesvětlení tmavých skvrn. Pleťová maska dokáže nabízet koncentrovanější dávku s intenzivnější verzí složek, ve srovnání s ostatními použitími.

Jak si vybrat správnou pleťovou masku?

Nalezení správné pleťové masky může být složité, ať už hledáte přes internet nebo na různých obchodech s kosmetikou. Existují tisíce možnosti, které jsou dostupné a to, že váš oblíbený influencer používá konkrétní masku, nemusí znamenat, že vám bude vyhovovat. Proto je důležité se zeptat sebe samotných, jaký typ masky člověk chce, například:

  • Noční matky – tyto jsou většinou hydratační a poskytují mnoho živin, jsou ideální pro vyzrálou a velmi suchou pokožku, nebo pleť, která potřebuje intenzivní hydrataci a obnovu.
  • Jílové masky – tyto masky vstřebávají mastnotu z pleti a mají účinek poskytující jemnou exfoliaci nebo detox. Jsou ideální pro mastný typ pleti a pro ty, které trápí tvorba pupínků.
  • Plátýnkové „sheet“ masky – jednorázové masky, které obsahují celou řadu složek a antioxidantů. Mohou být hydratační, rozjasňující a působí proti stárnutí apod.

Masky se většinou nosí od 10 minut po aplikaci na celou noc v případě noční masky, je důležité si vybrat takovou, která vám bude vyhovovat.

Další otázkou je, jaké výhody od masky člověk požaduje. Hledáte hydratační masku na suché zimní měsíce? Chcete zabránit znakům stárnutí? Nebo se zkoušíte zbavit akné na obličeji?

Výhody masky záleží na tom, jaké má složení. Některé běžné kožní problémy a složky, které je mohou napravit jsou:

  • Akné: kyselina salicylová a alpha-hydroxy kyseliny
  • Jemné linky kolem očí a vrásky: antioxidanty, jako jsou vitamín C, vitamín E nebo retinoidy, jako jsou retinoly a retinaldehydy a zvlhčovače, jako je kyselina hyaluronová
  • Růžovka: nikotinamid
  • Tmavé skvrny a pigmentace: retinoidy, vitamín C, kořen lékořice, kyselina azelaová.
  • Suchá a podrážděná pokožka: kyselina hyaluronová, bambucké máslo, aloe vera, cica apod.

Jakmile najdete masku, která vám bude vyhovovat, je důležité ji začlenit do rutiny péče o pleť. Používejte ji po čištění a před použitím séra a hydratačních produktů nebo jako noční masky místo nočního hydratačního krému.

Ačkoliv je to lákavé, nepoužívejte masky příliš často. Použití se doporučuje jednou nebo dvakrát týdně, aby bylo možné zabránit podráždění. Četnost použití se odvíjí od složení masky a typu pleti. Některé pleťové masky (jako jsou jílové a hydratační) je možné bezpečně používat dvakrát nebo třikrát týdně. Vždy je nejlepší si přečíst instrukce pro použití masky.

Dále je důležité držet se toho, jak dlouho mít masku na obličeji. Je jednoduché si myslet, že čím déle se maska používá, tím je účinnější. Nicméně je zcela zásadní držet se instrukcí, aby nedošlo k podráždění pokožky. Složení masky, které má vydržet 10 minut a nesundá se během hodiny může udělat více škody, než užitku! 🙅‍♀️

Je tedy důležité pamatovat, že pleťové masky jsou malý zázrak. Fungují však v kombinaci s dobrou péčí o pleť, což může zlepšit texturu a vzhled pleti, a právě tak jsem toho dosáhla já! 🥰