SPF=BFF

SPF=BFF

Co tě napadne, když uslyšíš někoho zmínit vůni léta? Pro mě to bude vždy vůně opalovacího krému! Jako dítě jsem se nemohla dočkat dovolené u moře a vůně léta, teď ale tuto “vůni” používám po celý rok, koneckonců všechny SPF jsou tvé NEJKY ;)

SPF krém je tím vůbec nejdůležitějším krokem v naší rutině péče o pleť. Pokud už teď SPF nepoužíváš každý den, je to znamení toho, že máš číst dál a dozvědět se, jak začít. A pokud už ho používá, tak tě moc chválíme! 👏

Co vlastně SPF označuje?

SPF je zkratkou anglického “sun protection factor” neboli faktor ochrany proti slunci. Toto označuje míru ochrany proti slunečním UVB paprskům. Například SPF 15 zabrání 93 % UVB paprsků, SPF 30 zabrání 97 % a SPF 50 zabrání 98 %. Experti doporučují používat SPF mezi 30 a 50.

Ze všeho nejdříve je důležité zkontrolovat, zda je váš opalovací krém pro “široké spektrum”, tedy zda chrání jak před UVA, tak UVB paprsky. Jednoduchý způsob, jak UVA a UVB paprsky odlišit je pamatovat si anglickou pomůcku “aging” UVA (stárnutí) a “burning” UVB (spálení). Oba druhy paprsků mají vzájemně se protínající účinky (obojí mohou způsobovat jak stárnutí, tak spálení), ale UVA paprsky jsou zodpovědné zejména za jemné linky a tmavé skvrny, zatímco UVB paprsky hrají nejdůležitější roli u rakoviny kůže a spálení.

*Já SPF nepotřebuji*

Každý, kdo tráví čas venku na sluníčku by měl používat opalovací krém, bez ohledu na barvu pokožky. Všeobecně člověk potřebuje ½ čajové lžičky opalovacího krému na obličej a krk a 35 ml nebo 7 čajových lžiček na celé tělo. Jak se čase opalovací krém přirozeně štěpí, je nutné jej opakovaně aplikovat po zhruba 2 hodinách, zejména u moře nebo po plavání ve vodě a pocení. Pamatuj – je nutné používat opalovací krém s SPF minimálně 30 minut před vystavení se sluníčku!

Kolik druhů opalovacích krémů existuje?

Existují dva základní druhy opalovacího krému: minerální a chemický. Oba typy vstřebávají sluneční UV paprsky a dokážou pomoci v prevenci proti poškození pokožky. Nicméně některé minerální opalovací krémy dokážou odrážet část UV paprsků. Žádný z nich není možné označit za lepší než ten druhý, jednoduše pouze obsahují jiné aktivní složky.

Chemické opalovací krémy většinou používají aktivní složky, jako jsou avobenzon a homosalát. Minerální opalovací krémy naopak obsahují oxid zinečnatý a/nebo oxid titaničitý. Pokud máte citlivou pokožku, doporučuji používat minerální opalovací kterém, jelikož funguje jako fyzický terč mezi vaší pokožkou a slunečními paprsky.

Jak začlenit SPF do vaší rutiny?

Všeobecně se doporučuje používat SPF jako poslední krok tvé rutiny péče o pleť, a to po použití hydratačního krému a před aplikací make-upu. Používej SPF krém pouze během dne a večer jej pečlivě odstraň za použití čistícího gelu na nic. Doporučuji dvojí čištění nebo použití našeho eggo zařízení.

Nezapomínej na zbytek ochrany!

Opalovací krém nestačí. Kromě opalovacího krému mnoho expertů doporučuje také holistický přístup k ochraně proti sluníčku, jako je nošení ochranného oblečení (klobouky a sluneční brýle), vyhledávání stínu (zejména mezi 10–16 hodinou) a vyvarování se soláriu, které může způsobit dlouhodobé poškození kůže a přispět k rakovině kůže.

Ochrana proti slunce není jen na letní dny na slunci. UVA paprsky dokážou procházet okny a pokožku dokáže poškodit také modré záření displejů – ujisti se proto, že SPF používáš také během zamračených a deštivých dnů nebo dnů strávených uvnitř.

Nejlepší opalovací krém je takový, který budeš chtít používat každý den. Některé opalovací krémy se mohou lépe prolínat s tvou barvou kůže, u jiných můžeš preferovat jejich aroma apod.

Pamatuj, SPF je tou nejlevnějších ochranou proti stárnutí, kterou můžeš své pokožce dopřát. 🥰