SPOJENÍ STŘEVA-POKOŽKA

SPOJENÍ STŘEVA-POKOŽKA

Jak je příjemné probudit se a mít zářivou a čistou pleť. Podobně jako s pocitem svěže umytých vlasů nebo nového outfitu do práce – to všechno dokáže dodat úspěšnější a zábavnější den! ✨

Ale pokud se tvá pokožka rozhodne být podrážděná, nevyrovnaná a opakem zářivé pleti, dokáže to naopak den hodně rychle zkazit. Zejména, pokud člověk neví, co takový problém způsobuje a nedokáže najít účinný krém, který by to spravil!

Pravdou je, že pokožka je silným odrazem toho, co se odehrává v našem těle. Chronické kožní problémy, jako jsou akné, slabé vyrážky a psoriáza mohou být často indikátorem vnitřní nerovnováhy, kterou je nutné napravit. Běžným zdrojem kožních problémů je nerovnováha mezi střevy a pokožkou a je to právě osa střeva-kůže, která nefunguje, jak má, a proto žádné krémy, tonikum nebo sérum nepomohou tento problém napravit na povrchu.

Co se vlastně v těle odehrává?

Než se ponoříme do detailů propojení střeva-pokožky, je nejlepší se na ně podívat samostatně.

KŮŽE 

Kůže je tím největším orgánem našeho těla. Je prvním bodem ochrany před fyzickými, chemickými a bakteriálními výzvami z životního prostředí. Tvá pokožka je domovem pro miliony bakterií, které v případě správné rovnováhy poskytují celkové zdraví pokožky. Pokud jsou bakterie v nerovnováze, začnou se objevovat problémy.

STŘEVA

Naše střeva jsou domovem pro více než 100 tisíc miliard živých bakterií, známých jako mikrobiomy, které pomáhají našemu tělu s mnoha úkoly. Ve skutečnosti mikrobiom představuje až 90 % buněk v našich tělech. Nicméně, pokud se naruší zdravá rovnováha bakterií v našich střevech, začnou se projevovat problémy.

Co je to vlastně MIKROBIOM?

Střevní mikrobiom je tvořen miliardami mikroskopických živých kultur, známých jako mikroby. Je možné nad tím přemýšlet jako nad samostatným ekosystémem, vytvářeným skupinami kvasinek a bakterií, které vzájemně koexistují. Tento “ekosystém” má vliv na mnoho důležitých procesů v těle, včetně zažívání a imunity a díky tomu hraje důležitou roli v našem zdraví.

Ze všech mikrobů, které v nás žijí, jsou nejvíce studovány bakterie. Bakterie jsou důležité pro zažívání potravin, vytváření vitamínů, regulaci hormonů a eliminaci toxinů a mnoho dalších funkcí, zároveň jsou zodpovědné za zdraví střev. Vaše imunita, stresová reakce, spánek, nálada, chování, metabolismus, hmotnost, hormony a zdraví pokožky, to vše se odvíjí od zdraví střev. 

Osa STŘEVA-KŮŽE

Když se integrita rovnováhy bakterií a střev naruší, může to mít zásadní dopad na kondici pokožky.

Proč jsou tyto dvě osy tak propojeny? Bakterie a jejich produkty ovlivňují imunitní systém, metabolismus a endokrinní cesty. Když je tento systém kompromitován, projeví se stresová reakce na pokožce. Bakterie ve střevech mohou ovlivnit funkce obnovy buněk a různých problémů, jako jsou růžovka, dermatitida a akné.

JAK PEČOVAT O VLASTNÍ STŘEVA

Pokud skutečně chceme optimalizovat vzhled vlastní pokožky, je nutné se soustředit na zdraví střev. Zdravá střeva mohou poskytnout pokožce zářivý a zdravý vzhled. Soustřeď se na stravu bohatou na vlákninu, kvalitní protein a zdravé tuky, které podporují střevní mikrobiom. Průzkum dále ukazuje, že různorodá strava čerstvých produktů dokáže zlepšit diverzitu střevních bakterií.

Zdravá střeva mohou poskytnout pokožce zářivý!

Nicméně, dobrá strava není dostatečná. Protože existuje mnoho faktorů, které mohou podráždit delikátní rovnováhu našeho mikrobiomu, často vyžadujeme dodatečnou podporu. Zde přicházejí na řadu probiotika! Použitím kvalitních probiotik je jedním ze způsobů, jak dodat střevním bakteriím rovnováhu a obnovit zdraví pokožky.

PROBIOTIKA

Jedním z nejlepších způsobů, jak obnovit rovnováhu je začleněním prospěšných bakterií do střev užíváním probiotik. Probiotika jsou živé mikroorganismy, které pomáhají zachovat správnou rovnováhu prospěšných bakterií ve střevech. Mezi nejběžnější kmeny probiotik, které jsou prospěšné pro pokožku, jsou probiotika Lactobacillus a Bifidobacterium. 

Probiotické kmeny fungují přes spojení střeva-kůže a díky tomu mají antimikrobiální účinek, snižují zanícení a posilují imunitní systém. Poslední studie ukazují, že zdraví pokožky se při užívání probiotik výrazně zlepšuje.

Kromě probiotik jsou pro zdraví střev zásadní také prebiotika. Na prebiotika je možné pohlížet jako na potravu pro probiotika ve střevech. Prebiotické potraviny jsou bohaté na vlákninu, která je fermentovaná střevními bakteriemi. Sem spadají banány, cibule, česnek, slupky od jablek, fazole apod.

Průzkum jasně ukazuje spojení mezi zdravím střev a vzhledem pokožky. Zatímco náš jídelníček a hydratace hrají důležitou roli, rovnováha mikroorganismů v našich střevech je zároveň extrémně důležitá pro zdravou pokožku. Nicméně, aby bylo možné si zachovat zdravé střevní bakterie pro zdravou pokožku, je nutné si zajistit také vyváženou stravu a doplněk stravy s obsahem pro a prebiotik pro dosažení zdravé rovnováhy mezi střevy a pokožkou. 🎉