Vše, co potřebuješ vědět o akné

Vše, co potřebuješ vědět o akné

Akné se může objevit u každého z nás, vlastně se jedná o nejčastější dermatologickou poruchu, se kterou se lidé každoročně na specialisty obrací.

Ať už čteš svůj první, desátý nebo stý blok na téma akné, jedno je nutné vědět: nejsi v tom sama a jsi krásná – s akné nebo bez něj. Prvním krokem za jasnější pletí porozumění tomu co způsobuje tvorbu akné a jaké jsou klíčové složky, které mohou pomoci v boji s akné.

Co je to vlastně akné?

Naše póry jsou viditelné na povrchu pokožky a napojené na mazové žlázy – mazové žlázy, které tvoří kožní maz přes vlasové folikuly na povrchu pokožky a udržují ji tak jemnou a zabraňují jejímu vysychání. Když pokožka tvoří příliš mazu, dochází k ucpávání folikul odumřelými kožními buňkami a nečistotami – to poté způsobuje dobře známé a nechtěné jevy: černé tečky a bílé pupínky. Jakmile se folikuly ucpou, mohou se póry zanítit nebo infikovat – mohou se tak objevit papuly a pastuly a v některých těžkých případech dokonce cystické akné. Nejhorší na tomto procesu je to, že se nevztahuje pouze na obličej, akné se může objevit také na dalších částech těla, jako jsou záda nebo hrudník.

Proč se mi tvoří akné?

Existuje celá škála příčin tvorby akné a mnohé spekulace o specifických příčinách, včetně vybraných potravin nebo chování. Nejčastější příčinou akné jsou hormonální změny (proto se často projevuje u teenagerů), genetické změny a vlivem některých léků. Další jsou faktory životního stylu, životního prostředí, používané kosmetické produkty nebo nedostatek pitného režimu, které přispívají k ucpávání pórů. Nicméně u vážnějších případů akné se doporučuje konzultovat lékaře nebo dermatologa.

Některé z hlavních příčin

- Hormonální změny: Všichni vnímáme, že ke zhoršení stavu pokožky dochází během menstruačních cyklů a ženy si tohoto jevu všímají také v menopauze.

- Stravování: Přecitlivělost na potraviny může způsobit zánětlivou odpověď na lidském těle. Většina z nás má určitou přecitlivělost na mléčné produkty, ať už diagnostikovanou nebo ne. Laktóza je extrémně zánětlivou potravinou a u mnoha lidí způsobuje nejen problémy s pokožkou, ale také zažívací potíže. Také potraviny s vysokým glykemickým indexem mohou způsobovat zanícení, které vede k tvorbě akné u některých jedinců.

- Stres: Kortizol je stresový hormon a chronický stres zvyšuje kortizol, což působí negativně na ostatní protizánětlivé mediátory, ty poté způsobují zanícení, což se může projevit tvorbou akné.

- Složení produktů je důležité: Je velmi důležité vybírat si produkty, které neucpávají póry – jsou tzv. nekomedogenní! Je možné najít mnoho online článků o tom, jakým složkám se vyvarovat v případě aknetické pokožky. Také s řadou Smartskincare jsme velmi opatrní a ujišťujeme se, že žádná ze složek nepřispívá ke tvorbě akné.

Jaké jsou druhy akné?

Akné má mnoho podob – většinou rozdělených na nezánětlivé/komedonální akné (černé tečky a bílé akné), které jsou blíže povrchu pokožky a zánětlivé akné – to se projevuje tím, že se jinak zcela neškodné bakterie žijící v pokožce dostávají do ucpaných folikul a způsobují infekci. Toto akné je většinou bolestivější a způsobuje vážné šíření, které může vyžadovat speciální péči nebo trpělivost.

-       Černé tečky (otevřené komedony): Póry jsou otevřené ale ucpané, často vypadají tmavě na místě, kde ucpaný kožní maz reaguje na kyslík z vnějšího ovzduší.

-       Bílé pupínky (ucpané komedony): Póry jsou zavřené, pupínky však obsahují hnis a tvoří se na povrchu pokožky. Zpravidla jsou menší a nejsou zanícené/červené.

-       Papuly/Pustuly: Papuly jsou malé červené hrbolky a pustuly jsou malé červené hrbolky plné hnisu – oba druhy se tvoří na povrchu pokožky. Vypadají zaníceně v okolí pórů a jsou více bolestivější.

-       Cysty a bulky: Ve vážnějších případech se dostáváme hluboko pod pokožku, kde je možné najít zduřelé uzlinky (velké a pevné bulky) nebo cysty (bolestivé bulky plné hnisu), které mohou být agresivnější, rudé a bolestivé.

To nejdůležitější – jak se jich zbavit

Ačkoliv je zcela zásadní zbavit se skryté příčiny (na kterou se může zaměřit dermatolog nebo lékař), existují pozoruhodné složky, které pomáhají snižovat a léčit tvorbu akné poté, co se objeví. Hydroxykyseliny (BHA, AHA, PHA), topické retinoidy, vitamíny, antibiotika se nejčastěji používají v produktech péče o pleť s akné. V naší řadě eggo produktů péče o pleť je možné najít Miracle peel sérum – obsahující BHA a AHA kyseliny, které úspěšně bojují s tvorbou pupínků. Dále je možné najít BHA kyselinu v našem nejnovějším produktu proti akné – náplastech Bye Bye Blemish.

Je velmi důležité zaměřit na prevenci pro kontrolu akné, a to i v případech, kdy má člověk čistou pokožku zcela pod kontrolou. Tím nejdůležitějším je vyvarovat se nadměrnému stresu, jíst vyváženou stravu, věnovat se fyzické aktivitě a samozřejmě dostatečná hydratace.

SPF je tvé BFF  

Je důležité nevystavovat pokožku nadměrnému slunečnímu záření a pokud ano, poté se SPF musí stát tvým nejlepším přítelem. Dále je důležitá dostatečná hydratace pokožky s produkty, jako je Aquaholic sérum s obsahem kyseliny hyaluronové pro dostatečnou svěžest a hydrataci.

Akné může být přítěží, ale jako u každého břemena, také u tohoto se jím nesmíte nechat ovlivnit a zastavit před tím být svým pravým já. <3