VŠE, CO POTŘEBUJEŠ VĚDĚT O DVOJITÉM ČIŠTĚNÍ

VŠE, CO POTŘEBUJEŠ VĚDĚT O DVOJITÉM ČIŠTĚNÍ

Pokud bych ti navrhla aplikovat sérum nebo hydratační krém dvakrát za sebou, pravděpodobně se mi vysměješ. Je ale 1 krok ve tvé rutině péče o pleť, který by se měl dělat dvakrát: čištění.

Ve skutečnosti se to stává tak oblíbené, že si to získalo vlastní označení – dvojité čištění (z anglického double cleansing). Dvojité čištění je běžnou a již dlouho zavedenou praxí v Koreji – a stále si udržuje své místo v každodenní rutině péče o pleť.

CO JE TO DVOJITÉ ČIŠTĚNÍ?

Dvojité čištění je více než jen opakování umývání obličeje. Je to o používání různých produktů pro skutečné čištění pleti. Dvojité čištění ve skutečnosti používá dvojí různé složení čistících produktů pro umytí obličeje.

Začněme! Prvním krokem dvojitého čištění je používat čistící produkty založené na oleji nebo micelární vodu. Tento krok odstraňuje jakýkoliv make-up nebo SPF opalovací krém, který se často velmi dobře vstřebává do pokožky. Pokud máte mastnou pleť a používáte hodně make-upu, doporučujeme používat olejové složení, jelikož make-up a kožní maz se v oleji rozpouští a použitím olejového čistícího produktu může být účinnější. Je možné použít čistící olej nebo balzám. První krok je zároveň velmi důležitý, pokud člověk řeší ucpané póry, což může být způsobeno SPF krémy a líčením, toto čistí pleť hlouběji – pokožka bude hebčí a co je nejdůležitější, zcela vyčištění od nečistot, které mohou po prvním čištění zůstat na pleti po prvním čištění. Nyní přišel čas na druhou část čistícího procesu, kdy použijeme čistící produkt na vodní bázi. Je možné použít jemný čistící prostředek. Šetrný čistící produkt je pro tuto fázi klíčový, je lepší se vyvarovat složení s aktivními látkami, jako jsou AHA/BHA kyseliny (pokud se nezaměřujete na nedokonalosti pleti čištěním).

JAKÉ JSOU VÝHODY DVOJITÉHO ČIŠTĚNÍ?

Touto dobou již znáte zlaté pravidlo péče o pleť, což je “Používat SPF!”, existuje ale také stříbrné pravidlo, kterým je “Účinné pleťové čištění!”. Čistá pleť je základem pro další péči.

Dvojité čištění je plné výhod. Za prvé, zabraňuje hromadění kožního mazu a bakterií, což může zabránit tvorbě akné. Dvojité čištění dokáže dále zlepšit účinnost ostatních produktů péče o pleť. Dvojité čištění, zejména během večera, dokáže pomoci ostatním produktům pronikat lépe do pokožky. Výsledky? Vaše póry jsou čisté a lépe připravené vstřebávat séra a hydratační produkty.

PRO KOHO JE DVOJITÉ ČIŠTĚNÍ VHODNÉ? A JAK ČASTO?

Dvojité čištění není nevyhnutelné, pro některé typy pokožky však dává více smyslu než pro ostatní.

Pro mastnou pleť jsou dvě šetrná složení všeobecně lepším způsobem, jak bojovat s nadměrným kožním mazem než jedno silné složení, které může pokožku po použití zanechat dehydratovanou.

Dvojité čištění může být zároveň vhodné pro aknetickou pleť, jelikož dvojí čištění odstraňuje bakterie, které způsobují tvorbu akné.

Dvojité čištění je dále vhodné pro ty, kteří používají hodně make-upu a pro odstranění SPF krémů.

Pokud není pokožka výrazně náchylná na mastnotu nebo pokud člověk make-up používá pouze výjimečně, není každodenní dvojité čištění pravděpodobně nutností – šetrný čistící produkt je dostačující.

Pokud člověka trápí růžovka, ekzém nebo zejména citlivá nebo suchá pokožka, je dobré se dvojitému čištění zcela vyvarovat. Ať už je váš typ pokožky jakýkoliv, dvojité čištění by vždy měla následovat řádná hydratace, která okamžitě obnovuje hydratační rovnováhu pokožky. Pro tyto účel vyzkoušejte krém s obsahem ceramidů, jako je Eggo Zen Defence, jelikož ceramidy posilují kožní bariéru. 💪🏼

Tak, jako tomu je s jakoukoliv novou technikou péče o pleť, začněte pomalu – vyzkoušejte dvojité čištění a poté sledujte, jak bude pokožka reagovat. <3