Vysvětlení umístění akné

Vysvětlení umístění akné

Zdá se ti, že se pupínky neustále dělají na tom samém místě obličeje? Pokud je tvou odpovědí ANO, pak ti říkáme rovnou, že to není náhoda. Důvody, proč se akné tvoří na specifické části obličeje jsou dnes dobře známé. Pokud budeš věnovat pozornost své pleti všimneš si, že se tvorba akné může opakovat na stejných místech. Podle prastaré Ajurvédské techniky se tomuto říká „mapování obličeje“, umístěních tvých pupínků může mít spojitost na to, co se odehrává ve tvém těle.

Ať už je to čelo, brada, tváře nebo T-zóna, tato technika ti pomůže odhalit příčiny akné a ten nejefektivnější způsob, jak se jich zbavit.

Ale než budeš spěchat k zrcadlu a začneš se kontrolovat, je nutné se vědět, že ne všechny podoby akné je možné minimalizovat jednoduchou změnou špatných návyků. Vždy je dobré se poradit s dermatologem a najít nejvhodnější možnou léčbu. Nicméně, je možné začít také s „mapováním obličeje“.

Jak již dobře víme, tvorbu akné způsobují póry v pokožce, které se ucpávají odumřelými kožními buňkami a nadměrným kožním mazem (nebo olejem). Toto způsobuje bílé pupínky a černé tečky. Bakterie známé jako Propionibacterium akné také hrají roli v zanícení a způsobují červené a bolestivé hrbolky – akné.

Nyní se projdeme kolem obličeje

- Akné na čele, přední straně obličeje a pokožce hlavy

Pokud často nosíš čepice a kšiltovky, poté může tření látky s pokožkou být důvodem tvorby akné. Akné může být dále způsobeno používáním různých produktů na vlasy – například kondicionérů nebo vyživující péče, které mohou na pokožce hlavy ucpávat póry.

Dalším možným viníkem je stres. Například pokud se blíží zkouškové období může být dobré zahrnout některé produkty, které obsahují složky snižující výskyt akné, jako je kyselina salicylová, která pomáhá mít jejich tvorbu pod kontrolou. A aby to bylo ještě horší, doporučuje se na pár dní vynechat slané a sladké dobroty. Vaše čelo je napojené na trávící ústrojí, snížení tuků ve stravě proto zvyšuje příjem vody, a to dokáže opravdu pomoci.

Na čele může akné způsobovat také používaný make-up. Doporučuje se používat pouze líčení, které je nekomedogenní, tedy neucpává póry. ¨

- Akné na nose

Nose je spojený se srdcem, snížení masa a ostrých jídel ve stravě proto může snížit riziko tvorby akné. Doporučujeme je nahradit potravinami, které obsahují „dobré tuky“ – jako jsou ořechy, avokádo nebo lněné semínko. Protože můžeš mít na nose zvětšené póry, je potřeba se ujistit, že používaný make-up není příliš těžký a neobsahuje složky, které póry ucpávají.

Mezi obočím

Toto je oblast, kde se potravinové alergie projeví jako první. Netolerance laktózy a strava, která je bohatá na těžko stravitelná jídla (fast food a zpracovávané potraviny) mohou být faktory.

- Akné na tvářích

Říkáš si, kdy jsi naposledy vyčistila své kosmetické štětečky nebo mobilní telefon? Pokud se ti tvoří pupínky na tvářích, poté je důležité utíkat do koupelny a všechny štětečky vyčistit.

Dalším důvodem tvorby akné na tvářích je také časté tření pokožky. To se může stát například během spánku, kdy člověk tře svůj obličej o polštář – proto je důležité každý týden měnit povlečení nebo používat povlečení z kvalitních materiálů.

Dále je důležité věnovat pozornost tomu, jak daleko je mobilní telefon používán od obličeje, naše telefony přenáší spousty bakterií. Doporučujeme pravidelně čistit telefony dezinfekčními ubrousky, aby bylo možné zabránit přenosu těchto bakterií na obličej.

- Akné na bradě a čelisti

Pokud se pupínky tvoří na bradě nebo čelisti, může se jednat o příznak hormonální nerovnováhy. Hormonální akné je způsobeno nadměrným množstvím androgenních mužských hormonů (včetně testosteronu) a tyto hormony nadměrně stimulují mazové žlázy a ucpávají póry, což způsobuje tvorbu akné. Akné spojené s hormony se dále může tvořit 7–10 dní před menstruačním cyklem.

Hormonálním změnám se naneštěstí není možné vyvarovat, je ale možné minimalizovat jejich účinek dostatečným pitným režimem, minimálně 8hodinovým spánkem, dostatečným množstvím zeleniny v jídelníčku a pravidelnou péčí o pleť. Je možné navštívit dermatologa, který doporučí specifické produkty pro řešení tohoto typu akné.

Obličejové mapování může být užitečným počátečním bodem v tom identifikovat zdroj pupínků, není však možné říct, že se jedná o 100 % spolehlivou metodu. Může nám to však pomoci rozeznat, proč se nám pupínky tvoří pouze na některých částech obličeje, druhů akné však existuje mnoho. Nejlepší možnosti je konzultovat specialistu, kteří dokáží najít nejlepší možné řešení cílené přímo na zdroj pupínků.